Vedat Aydoğan kimdir?
1983 Kırşehir doğumlu olan Vedat Aydoğan, 1998 yılından bu yana Antalya’da endüstriyel mutfak sektöründe faaliyet göstermektedir. Sektördeki uzun yıllara dayanan deneyimini kardeşleriyle kurduğu firmayla yurtiçi ve yurtdışında yaptığı projelerle taçlandıran Aydoğan, bugün Tüm Aşçılar ve Miksologlar Derneği’nin kurucu başkanı olarak turizm emekçilerini bir çatı altında toplamayı hedeflemektedir.
“Turizm emekçileri için bir çatı oluşturmak istedik”
– Sayın Aydoğan, öncelikle tebrik ederiz. Yeni kurulan Tüm Aşçılar ve Miksologlar Derneği’nin kuruluş hikayesini sizden dinleyelim mi?
Teşekkür ederim. Uzun yıllardır turizm ve gastronomi sektörünün içindeyiz. Bu süreçte birçok emekçinin yaşadığı zorluklara da tanık olduk. Derneği kurma fikri de aslında buradan doğdu. Amacımız, turizmde çalışan tüm emekçileri bir çatı altında toplayarak hem mesleki dayanışmayı artırmak hem de iyi ve kötü günlerinde yanlarında olabilmek.
“Sektörün içinde zaten vardık”
– Gastronomi etkinliklerine yıllardır sponsor olarak destek verdiğinizi biliyoruz. Bu süreç size neler kazandırdı?
Evet, biz zaten yıllardır birçok gastronomi etkinliğinde sponsor destekleriyle yer alıyoruz. Bu sayede sektörün nabzını yakından tutma, eksiklerini ve güçlü yanlarını gözlemleme fırsatımız oldu. Tüm bu deneyimler de dernek fikrinin temelini oluşturdu diyebilirim.
“Sektörün kanayan yarasına merhem olmak istiyoruz”
– Dernek, sektördeki hangi ihtiyaca yanıt verecek?
Turizm sektörü çok geniş bir alan ve bu alanda çalışan birçok kişi aslında görünmez bir emek harcıyor. Biz, onların sesi olmayı ve yaşadıkları sorunlara çözüm üretmeyi hedefliyoruz. Derneği kurarken en büyük motivasyonumuz da buydu. Babam aşçıydı, ben de aynı yoldan devam ettim. Bu mesleğe ve sektöre olan bağlılığımız bizi bu yola itti. Şef çocuğu ve şef adayı çocuk sahibi bir baba olarak zaten sektördeki sorunlara yıllardık hakimdik.
“Kardeş dayanışmasıyla büyüdük”
– Kısaca sizi de tanıyalım…
1983 Kırşehir doğumluyum. 1998 yılında iş için Antalya’ya geldim ve o dönemde endüstriyel mutfak sektörüne adım attım. Uzun yıllar dayımın yanında çalışarak sektörü temelden öğrendim. Daha sonra kardeşimle birlikte kendi firmamızı kurduk. Şimdi ise yılların verdiği birikimi bu dernek çatısı altında sektöre faydaya dönüştürmek istiyoruz.
“Gastronomi dünyasında birlikte daha güçlüyüz”
– Peki önümüzdeki dönemde dernek olarak neler yapmayı planlıyorsunuz?
Öncelikle üyelerimiz arasında güçlü bir dayanışma ağı kurmak istiyoruz. Eğitim programları, etkinlikler, sosyal destek projeleri ve sektörel birliktelikler üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca genç aşçılar ve miksologlara da kapımız sonuna kadar açık olacak. Çünkü bu sektör ancak gençlerin enerjisiyle büyür.
“Biz büyük bir aile olacağız”
– Son olarak sektördeki meslektaşlarııza nasıl bir mesaj vermek istersiniz?
Biz bu derneği sadece bir kurum olarak değil, bir aile olarak görüyoruz. Herkesin fikrine, emeğine ve katkısına ihtiyacımız var. Hep birlikte turizmin ve gastronominin gücünü daha da ileriye taşıyacağız.
“Biz tabela değil, fayda üreten bir dernek olmak istiyoruz”
– Sektörde hâlihazırda birçok dernek bulunuyor. Siz neden farklı bir dernek yapılanmasına gitme ihtiyacı duydunuz?
Açık konuşmak gerekirse, sektördeki mevcut bazı dernekler birkaç kişinin elinde, sadece isim olarak varlığını sürdürüyor. Ancak sahada, yani emekçilerin hayatında bir karşılıkları yok. Biz bu anlayışa karşı çıktık. Tabelada değil, insanda var olmak istedik.
Tüm Aşçılar ve Miksologlar Derneği’ni kurma amacımız; gerçekten sektörün kanayan yaralarına merhem olabilmek, tüm emekçilerin sesi olabilmekti. Geniş katılımlı, dayanışmayı esas alan bir yapıyla yola çıktık. Çünkü biz inanıyoruz ki bu sektörün gücü birlikten geliyor.
“Aydoğan Akademi, turizm çalışanlarına nefes alanı sunuyor”
– Bildiğimiz kadarıyla gastronomi üzerine kurulu bir “Aydoğan Akademi” de bulunuyor. Bu akademide nasıl çalışmalar yürütüyorsunuz?
Evet, Aydoğan Akademi bizim için çok değerli bir yapı. Burada sektörel eğitimler veriyor, turizm çalışanlarının daha kalifiye hale gelmesi için uygulamalı programlar düzenliyoruz. Amacımız sadece mesleki gelişim sağlamak değil, aynı zamanda çalışanların sosyalleşebileceği, kendini yenileyebileceği bir ortam sunmak.
Akademimizin içinde ücretsiz bir kafemiz de var. Turizm çalışanlarımız burada boş vakitlerini değerlendirip dinlenebiliyor, sektörden insanlarla iletişim kurabiliyor. Aynı zamanda bu alanda eğitimler alıp verebilecekleri bir paylaşım ortamı da oluşturduk. Yani Aydoğan Akademi, sektöre sadece bilgi değil, moral ve motivasyon da kazandıran bir yer haline geldi.










İş insanı Vedat beyin başkanlığında kurulmuş o*** derneğin hayırlı olmasını dileriz. Başarılar...