2026 İSG Cezaları İşverenler İçin Alarm Veriyor
İş sağlığı ve güvenliği, uzun yıllar boyunca birçok işletme için “ertelenebilir”, hatta çoğu zaman yalnızca yasal bir formalite olarak görüldü. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde bu alan, çoğu zaman maliyet unsuru olarak değerlendirildi; sahaya gerçek anlamda yansıtılmadan, dosya üzerinde tamamlanmış gibi gösterildi. Ancak 2026 yılı itibarıyla bu yaklaşımın bedeli artık çok daha ağır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan resmî verilere göre, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında uygulanacak idari para cezaları, 2025 yılı için belirlenen %25,49’luk yeniden değerleme oranı esas alınarak ciddi oranlarda artırıldı. Bu artış, yalnızca rakamsal bir güncelleme değil; devletin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki kararlılığının da açık bir göstergesi.
Ortaya çıkan tablo son derece net:
İş güvenliği artık bir tercih değil, ertelenemez bir zorunluluk.
Cezalar Artık Tek Seferlik Değil
Bakanlık verileri, 2026 yılında uygulanacak yaptırımların yalnızca “uyarı” ya da “hatırlatma” niteliği taşımadığını açıkça ortaya koyuyor. Yeni dönemde cezalar, eksiklik giderilene kadar aylık olarak tekrar eden bir mali yük haline gelmiş durumda. Bu durum, işverenler açısından kısa sürede ciddi bütçeler ayırmayı zorunlu kılıyor.
Özellikle;
• İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmemesi,
• Risk değerlendirmesinin hiç yapılmaması ya da güncel olmaması,
• Çalışanlara İSG eğitimlerinin verilmemesi
denetimlerde en ağır yaptırımların uygulandığı başlıklar olarak öne çıkıyor. Bu ihlaller, yalnızca mevzuata aykırılık olarak değil, doğrudan çalışan hayatını riske atan unsurlar olarak değerlendiriliyor.
2026 Yılında Öne Çıkan Başlıca Cezalar
Resmî tabloya göre bazı ihlallerde karşılaşılabilecek yaklaşık ceza tutarları şu şekilde:
• İş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirmemek:
≈ 45.000 TL – Her ay ayrı ayrı
• Risk değerlendirmesi yapmamak / yenilememek:
≈ 60.000 TL – Tespit + her ay
• Acil durum planı hazırlamamak:
≈ 50.000 TL – Tek sefer
• Çalışanlara İSG eğitimi vermemek:
≈ 2.500 TL – Çalışan başına
• İşe giriş sağlık raporu almadan çalıştırmak:
≈ 5.000 TL – Çalışan başına
• İş durdurma kararına rağmen faaliyete devam etmek:
≈ 250.000 TL – Ağır ihlal
Bu rakamlar, işyerinin tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre katlanarak artabiliyor. Özellikle çok tehlikeli sınıfta yer alan ve yüksek çalışan sayısına sahip işletmelerde, tek bir denetimde ortaya çıkan toplam ceza tutarlarının yüz binlerce lirayı aşması artık istisnai bir durum değil, giderek sık karşılaşılan bir tablo haline geliyor.
Denetimlerde İlk Bakılan Belgeler
Saha denetimlerinde müfettişlerin öncelikle incelediği belgeler artık standart hale gelmiş durumda:
• Risk değerlendirmesi raporu
• Acil durum planları
• Çalışan İSG eğitim kayıtları
• İşe giriş sağlık raporları
• İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme sözleşmeleri
Bu belgelerin yalnızca mevcut olması da yeterli görülmüyor. Güncel, sahaya uyarlanmış ve fiilen uygulanıyor olması büyük önem taşıyor. Özellikle risk değerlendirmesi yapılmamış ya da kopyala-yapıştır yöntemlerle hazırlanmış işyerlerinde, cezanın her ay yeniden kesilmesi işverenler için kısa sürede sürdürülemez maliyetlere dönüşebiliyor.
Uzman Yorumu: 2026 Bir “Uyum Yılı” Olmalı
2026 yılına ait idari para cezaları, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının artık “kağıt üzerinde” yürütülemeyeceğini net biçimde ortaya koyuyor. İşverenlerin yılın başında tüm İSG yükümlülüklerini eksiksiz tamamlaması, yalnızca cezai yaptırımlardan kaçınmak için değil; çalışan sağlığını korumak, iş kazalarını önlemek ve işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlamak açısından da hayati önem taşıyor.
Unutulmamalıdır ki iş kazaları ve meslek hastalıkları, kader ya da kaçınılmaz sonuçlar değildir. Doğru planlanmış, mevzuata uygun ve sahaya entegre edilmiş bir iş güvenliği sistemiyle büyük ölçüde önlenebilir.
2026 yılı, işverenler için uyumun ertelenmeden tamamlanması gereken bir dönüm noktasıdır.
Aksi halde bedel, yalnızca para cezalarıyla değil; insan hayatı, iş gücü kaybı ve itibar zedelenmesiyle de ödenecektir.











